Konflikti 2017

Konflikti 2017 - Itämeri

Viikonloppuna Helsingissä järjestettiin konfliktinratkaisusimulaatio 2017, jonka järjestäjistä sekä osallistujista löytyi Kosmosin jäseniä. Kaksi päiväisen tapahtuman aikana syvennettiin käsitystä kansainvälisestä politiikasta sekä konflikteista. Osallistujat asetettiin tarkastelemaan kriisejä eri valtioiden näkökulmista. Neuvottelupöydissä Kosmosin jäsenet edustivat Suomea, Ruotsia ja Saksaa.

Neljännen vuoden opiskelija ja hallituksen työelämävastaava Lassi sekä toisen vuoden politiikkatieteiden opiskelija Essi fiilistelivät viikonloppua seuraavasti:

"Mahtava kokemus, hienoja, samaa paloa kokevia ihmisiä, jotka olivat täysillä mukana. Tosielämässä tarvittavia asioita kuten psykologia, neuvottelutaktiikka, henkilökohtaiset suhteet, luottamus, paineensietokyky, ryhmänä toimiminen, tilannetietoisuus, oma valmistautuminen ja avoimuus ihan vain muutaman viikonloppuna tarvittavan taidon mainitakseni. Kokonaisuudessaan tämä oli parasta yhteiskuntatieteilijälle tarjottavaa valmennusta!” -Lassi Tolonen

Olipahan mahtava viikonloppu. Osallistuin Helsingin, Turun, Lapin ja Jyväskylän yliopistojen politiikkatieteiden ja valtio-opin opiskelijoiden järjestämään konfliktinratkasusimulaatioon, joka pidettiin Helsingissä, Santahaminatalolla. Kosmos Buranista mukana olivat myös Lassi Tolonen ja Juuso Kallio, Lassi Saksan ja Juuso Suomen edustajana. Sekä tietysti Kaisu Saraniemi järjestäjänä, tehden todella kovan työn!

Simulaation aiheena oli konflikti Itämerellä. Kaksipäiväinen tapahtuma rakentui lauantain luennoista, jotka tukivat toimintaa sekä varsinaisesta simulaatiosta sunnuntaina. Luennoitsijoina kuultiin mm. Vihreiden kansanedustaja ja presidenttiehdokas Pekka Haavistoa kertomassa neuvottelutaidoista, Tampereen Yliopiston professori Hanna Ojasta EU:n roolista sekä MPKK:n kapteeni Juha Kukkolaa, joka kertoi Itämeren alueen tilanteesta sotilastoiminnan näkökulmasta.

Tapasin huippuja tyyppejä, joiden kanssa edustimme seitsemää Itämeren alueen toimijaa. Jokainen osallistuja sai ennakkoon tiedoksi edustamansa maan, sekä intressipaperin, jossa kerrottiin kyseisen maan tietoja. Omaa valtiotaan ei saanut paljastaa kenellekään etukäteen!

Järjestäjät olivat luoneet alkutilanteen, ja ja tulevia tapahtumia. Kunkin valtion edustajat toimivat omissa tiloissan valtioina, ja pelitilanteet luotiin Slack-alustaa käyttäen sähköisenä karttapohjalle. Tapahtumat lähtivät käyntiin nopeasti.

Kokouksia, kolmikantaneuvotteluita, salaisia tapaamisia, kaikilla julkisia ja myös piilotettuja tavoitteita järjestäjien luodessa kiperiä tilanteita. Neuvotteluiden ja omien intressien toteuttamisen lisäksi piti muistaa myös tuottaa mediasisältöä oman valtion kansalaisten tarpeisiin, sekä kansainväliseen mediaan. Ja muistaa myös ottaa huomioon provokaatio ja kuuluisat fake newsit.

Osa valtioista teki erittäin hienoja videoita, ja kansainvälinen media haastatteli valtioiden edustajia.

Aiheista keskiössä olivat Itämeren kaasuputkihanke sekä Viron Narvan tilanne, jossa venäläisillä ja virolaisilla oli kovin erilaiset näkemykset. Itse edustin Ruotsia, ja diplomaattisen maan haasteena oli selvästi olla provosoimatta turhaa, turvata silti itsensä, mutta ei kumarrella kaikille.

Hyvin opettavaista, vaikka välillä tuntui että olipa hulabaloo. Mutta hyvä me ja meidän tiimi.

Opiskelijalähtöistä oppimista totisesti.

Suosittelen lämpimästi kaikille osallistumista mahdollisiin tuleviin simulaatioihin.

Rovaniemeläisenä olen myös hieman ilahtunut metrosta ja raitiovaunusta ja jatkuvasti kulkevista busseista.​

-Essi Saarinen

Kuvassa vasemmalta oikealle: Kaisu Saraniemi, Lassi Tolonen, Essi Saarinen, Juuso Kallio

Politiikan tutkimuksen ja sosiologian opiskelijoiden