Sosiologipäivät

Sosiologipäivät 2017

Sosiologipäivillä 2017 samanhenkiset ihmiset kokoontuivat viettämään aikaa, tutustumaan toisiinsa ja sosiologian tutkimukseen ja keskustelemaan mielenkiintoisista aiheista kolmen päivän ajaksi (jos ei Päivät venynyt viikonloppua myöten) keväiselle ja aurinkoiselle Tampereelle.

Rovaniemen matkaajat hyppivät energisesti junaan klo 5:55. Matkan aikana ehdittiin käydä läpi aikatauluja ja keskustella tulevista päivistä ja ekskursiosta KRIS ry:lle sekä Osuuskunta Paluulle. Matka sujui ongelmitta ja kohteeseen saavuttiin yhden aikaan mistä menimme ravintolan kautta jälkiruokakahveille Osuuskunta Paluun hallituksen puheenjohtajan Sointu Lankin kanssa. Osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja kertoi Paluun historiasta, kuinka on päädytty nykyhetkeen ja miten heidän Osuuskuntansa toimii. Tapaamisen jälkeen kävelimme KRIS ry:n toimistolle, uusiin tiloihin, jossa saimme kuulla KRIS ry:n toiminnasta, heidän tekemästään avusta ja työstä.

Epävirallisen virallisesti sosiologipäivät startattiin käyntiin rennoissa mielin Markuksentorin kerhotilassa jonne suuresta kaupungista hämmentyneet Lapin Yliopiston opiskelijat pienien navigaatio-ongelmien siivittäminä saapuivat. Heti ekana iltana Rollolaiset pääsi tekemään tuttavuutta muiden opiskelijoiden kanssa. Suurimmaksi osaksi porukkaa oli etelästä ja puhetta riitti yliopistojen eroista, katsottuun Powaqqatsi-elokuvaan ja poroihinkin. Saunaakin lämmitettiin missä Pohjoinen oli myös edustettuna.

Torstaiaamuna nähtiin koko porukalla ekaa kertaa, muualta

tulleet liittyivät mukaan ja yhdessä lähdettiin kuuntelemaan

tervetuliassanoja. Tervetuliassanojen myötä virittäydyimme

kuuntelemaan ensimmäisiä, kansainvälisestikin tunnettuja

puhujia Iddo Tavorya ja Sarah Greenia. Tavoryn esitys koski

vuorovaikutusta, sen kuvioita ja tuottamia tilanteita, miten ja

miksi ihmiset toimivat tietyissä tilanteissa ja entäs tilanteiden

välissä? Kuin Tavoryllakin, Greenin esitys koski rajoja mutta

erilaisesta näkökulmasta. Green käsitteli esityksessään rajan

käsitettä: minkä mukaan ja millä eri tavoilla se voidaan nähdä

esimerkiksi eläinten ja sairauksien tullessa mukaan kuvioon.

Kuulemamme esitykset ja esitysten jälkeiset keskustelut toimivat

innoittavana lähtölaukauksena Päivien työryhmiin.

Työryhmät puhuttivat koko Päivien ajan. Kuinka paljon eri vaihtoehtoja oli ja millaisia esityksiä oltiin jo kuultu. Meidän poppoo levittäytyi useisiin työryhmiin, omien mieltymysten ja mielenkiintojen mukaan. Ryhmät itsessäänkin pitivät sisällään laidasta laitaan olevaa porukkaa, jo valmiista tutkijasta vasta aloittaneeseen opiskelijaan. Mukana olleilta Päivistä mielipidettä kysyessäni työryhmien jälkeiset keskustelut nostettiin plussaksi. Keskusteluun oli helppo päästä mukaan eikä pelkät esiintyjät ollut äänessä!

Keskustelujen ja esitysten jälkeen siirryttiin osan porukasta kanssa hiukan hienompiin tiloihin Tampereen kaupungin vastaanotolle Raatihuoneelle kun osa porukasta lähti jo valmistautumaan illan ohjelmia ja Illallista varten. Raatihuoneella saatiin vähän naposteltavaa ja lasilliset viiniä. Ruuan ja juoman lisäksi nautittiin Raatihuoneesta itsestään. Kiertelyn ja ihmettelyn jälkeen oli aika jatkaa matkaa itse kullakin: kerhotilalle saunomaan ja tietovisailemaan sekä ”sitsaamaan” vapaamuotoisesti. Huhujen mukaan tämä ”Sitsit” lainausmerkeissä- tapahtuma oli erittäin onnistunut vapaamuotoisuudellaan ja rentoudellaan! Rentoutta ei puuttunut Markuksentoriltakaan ja hauskaa oli vaikka ryhmämme ei ehkä kotiin Rovaniemelle mitali kaulassa saapunutkaan. Illan huipentuessa Tullikamarin Klubi kokosi yhteen niin sitseilijät kuin illallistajat sekä saunojat ja visailijatkin.

Perjantaiaamu lähti reippaasti käyntiin työryhmissä minkä

jälkeen mentiin katsastamaan brunssitarjoilu ja päästiinpäs

vierailemaan sisaryhdistyksen Interaktion tiloissakin!

Loppupäivä kului torstaiaamuna tutuksi tulleessa juhlasalissa

jossa oli mahdollisuus osallistua seuraamaan Westermarck-seuran

kokousta ja Gradupalkinnon ja Vuoden Sosiologiteko-palkinnon

jakamista. Palkinnoissa näkyi huomion kohdentaminen

eriarvoisuuden tematiikkaan ja sekä pro gradu-tutkielma että

sosiologiteko saavat ajattelemaan tilannetta missä elämme.

Gradupalkinnon sai Tiina Ahonen pro gradu-tutkielmastaan

Mekanismit hyvinvoinnin ja eriarvoisuuden välissä – tarkastelussa

statusstressi ja epäluottamus Suomessa ja Vuoden Sosiologiteko- palkinnon ansaitsi eriarvoistumisesta keskustelevan ryhmän Eriarvoisuusvarasto perustajat. Ryhmä on osa Kaksi Suomea – Kasvaako eriarvoisuus-tutkimushanketta.

Reissu oli kaikin puolin onnistunut, jopa niin onnistunut että retkikunta oli jo ennen Seinäjokea miettinyt parhaat kulku- ja reittivaihtoehdot Rovaniemeltä Itään kohti seuraavia Sosiologipäiviä. Päivät antoivat myös aiheita ajattelulle. Kuinka tämän hetkisessä yhteiskunnassa tapaamiamme ilmiöitä, tapoja ja normeja on mahdollista ajatella hyvinkin erilaisista näkökulmista. Teemana Ylimäärä oli juuri tällainen. Reissu oli yhdistelmä tällaisia ajatuksia herättäviä puheita, tapahtumia ja ihmisiä, joiden kanssa keskustella niistä. Tietenkin varjo-ohjelmaakin täytyy kehua. Kyllähän me nautimme Päivistä täysin rinnoin vaikka välillä vähän väsyttikin ja aikataulu näytti tiukalta.

Kiitos paljon reissusta kaikille matkaan osallistuneille, ens vuonna uudestaan!