Historia

"

Historia

KOSMOS BURAN on politiikan tutkimuksen ja sosiologian opiskelijoiden yhteinen ainejärjestö, jonka jäsenet ovat valtio-opin (political science), kansainvälisten suhteiden (IR) tai sosiologian pääaineopiskelijoita sekä opetus- ja tutkimushenkilökuntaa Lapin yliopistossa. Ainejärjestömme tehtäviä ovat jäsentensä edunvalvonta, jäsenten välisen yhteistoiminnan edustaminen sekä monimuotoinen virkistystoiminta. Ainejärjestö toimii rekisteröitynä yhdistyksenä. Yhdistyksen kotipaikka on Rovaniemi.

Ainejärjestö syntyi kesällä 2013 kahden pääaineen yhdistyessä yhteiseksi hakukohteeksi. Kosmos Buran jatkaa siis sosiologien ainejärjestö Habitus ry:n sekä politiikkatieteilijöiden P.S.C. Interin elävää perinnettä. Vuosien varrella ainejärjestöt ovat järjestäneet jäsenilleen bileitä, retkiä, akateemisia juhlia, illanviettoa, liikuntatapahtumia ja ulkomaanekskursioita. Toimintaan on liittynyt myös julkaisutoiminta muun muassa omakustanteisten pääsykoekirjojen muodossa (oma pääsykoekirja oli käytössä politiikkatieteissä vuoteen 2012 asti). Ainejärjestö on aina ollut opiskelijan ja jatko-opiskelijan tukena oman tieteenalan sisältä käsin.

Kosmos Buranin sijaintipaikka on Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa ja osallistumme myös oman yliopistoyhteisömme kehittämiseen. Teemme yhteistyötä muiden yliopiston ainejärjestöjen kanssa. Sydämemme sykkii myös sisarainejärjestöjemme puoleen muissa Suomen yliopistoissa. Ylioppilaskuntamme on Lapin yliopiston ylioppilaskunta.

Nimi, logo, haalarit

Tarvitseeko meidän muistuttaa, että Kosmos Buran tarkoittaa kosmista lumimyrskyä? Nimi on peräisin politiikkatieteilijöiden vanhasta sählyjoukkueesta.

Kosmos Buran sai upean logonsa vuonna 2013 opiskelijatyönä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta.

Kosmosburanilaiset tunnistaa vihreistä haalareista keltaisilla painatuksilla. Muistetaan kuitenkin, että tasavertaisina jäseninä keskuudessamme kulkevat myös vanhemmat sosiologit violeteissa haalareissaan.

Olin P.S.C. Interin pj . 2005 ja myöhemmin mukana yhdessä Vesa-Pekka (Vesku) Hiltusen kanssa pistämässä pystyyn yhteistä sählyjoukkuetta Habituksen kanssa. Tämä tapahtui n. 2007/2008. Jossain kahvipöydässä ideoitiin Veskun kaa nimeä joukkueelle ja olin juuri lukenut jutun Neuvostoliiton avaruusohjelmasta ja heidän avaruussukkulasta Buranista. Pelkkä Buran kuulosti tyhmältä, joten Neuvostoliiton kosmonauttien kunniaksi mukaan otettiin mahtipontisempi 'Kosmos' Buranin eteen. Näin lopputuloksella on poliittinen viittaus Neuvostoliittoon ja historiaan. (Jukka-Pekka Rode)

"