Bigga - Suurlähetystö Malesiassa

Bigga harjoittelussa Kuala Lumpurissa

(Kuvat: Bigga Konola)


1. Kuka olet ja missä vaiheessa opintosi ovat?

Olen Bigga Konola, viittä vaille valmis yhteiskuntatieteiden maisteri pääaineena kansainväliset suhteet. Ennen nykyistä harjoittelua Suomen Malesian-suurlähetystössä Kuala Lumpurissa olen ollut vaihdossa Etelä-Koreassa vuonna 2013 sekä harjoittelussa Ulkoministeriössä Itäisen Aasian ja Oseanian yksikössä syksyllä 2016. Jatkuva matkakuume pitää liikkeessä ja uteliaisuus vie mitä erilaisimpiin paikkoihin ja tilanteisiin.


2. Miten päädyit harjoittelupaikkaasi? Minkälainen hakuprosessi oli?

Ole Kuala Lumpurissa CIMO-harjoittelussa. CIMO tarjoaa opiskelijoille ja vastavalmistuneille mahdollisuuden päästä harjoitteluun erityisesti ulkomaille Suomen edustustoihin sekä erilaisiin ulkosuomalaisiin organisaatioihin ja yrityksiin. Hakuprosessi itsessään ei ole vaikea, vaikkakin pitkä, mutta vaikeinta on paikan valinta niin monista vaihtoehdoista! Itse tiesin haluavani suurlähetystöön ja Aasiaan, joten paikan valinta oli sinänsä helppo. Sanotaan, että CIMO harjoitteluihin on hankala päästä, mutta eihän sitä tiedä, jos ei kokeile. Hakemuksen lähettämisessä et menetä mitään!


3. Minkälaisia päivät ovat tavallisesti?

Jokainen päivä edustustossa on erilainen ja päivän aikana ehtii tapahtua vaikka ja mitä. Yleensä aloitan työpäivän käymällä läpi sähköpostilistoja ja sosiaalista mediaa. Tämän jälkeen teen erilaista taustatutkimusta ja raportteja. Olen päässyt myös edustamaan Suomea erilaisiin kokouksiin ja tapahtumiin. Mitään tavallista päivää ei siis ole ja se on tämän työn parhaita puolia! Aina pääsee tekemään ja kokemaan jotain uutta.


4. Mikä on mielenkiintoisinta mitä olet tähän mennessä päässyt tekemään?

Saattaa kuulostaa kliseiseltä, mutta kaikki on ollut todella mielenkiintoista. Tietty päivät, jolloin pitää istua tietokoneella se kahdeksan tuntia ovat vähän tylsiä, mutta jokainen päivä tuo jotain uutta ja mielenkiintoista. Uusien ihmisten tapaaminen, niin korkea-arvoisten diplomaattien kuin tavallisten malesialaisten, tuo oman värinsä työpäivään. Mieleenpainuvin työpäivä oli varmasti pari viikkoa sitten, kun lähdimme EU:n diplomaatti-porukalla siivoamaan rantaa. Mikäs sen parempi tapa viettää aamupäivä kuin varpaat hiekassa. Voittaa tietokoneella istumisen!


5. Mitä sellaista olet saanut Lapin yliopistosta, josta koet olleen eniten hyötyä harjoittelussa?

Yliopistossa luennoilla ja kirjastossa istuminen ei todellakaan ole turhaa! Tylsätkin luennot valmistavat kokouksissa istumiseen ja muistiinpanojen tekemiseen, ja esseiden kirjoittaminen auttaa taustatutkimuksen tekemisessä. Yliopistossa nämä asiat tuntuvat turhilta ja työläiltä, mutta työelämässä huomaa niiden olevan itseasiassa erittäin hyödyllisiä taitoja.

Myös erilaisten ihmisten kanssa toimiminen on tärkeä taito. Lapin Yliopisto on pieni yliopisto ja siten kynnys lähteä erilaiseen vapaa-ajantoimintaan ja ainejärjestötoimintaan mukaan on matala. Kannattaa siis kokeilla ainejärjestötoimintaa tai lähteä vaikka kv-tuutoriksi. Itse olen ollut ainejärjestön hallituksessa kaksi kertaa sekä kv-tuutorina kolmesti ja voin sanoa näiden vastuutehtävien opettaneen minulle todella paljon hyödyllisiä taitoja!


6. Minkälaista työkokemusta sinulla oli ennen harjoittelua? Miten olet päässyt hyödyntämään aikaisempaa työkokemusta harjoittelussa?

Olin tehnyt monenlaisia töitä ennen harjoittelua. Olen ollut muun muassa metsänistuttajana, siivoojana sekä postipisteen vastuuhenkilönä. Ajattelin aikaisemmin, ettei näillä töillä ole mitään arvoa ansioluettelossa, mutta kuten ensimmäisen harjoitteluni pomo minulle sanoi, se, että on motivoitunut tekemään töitä, on tärkeämpää kuin hienot nimikkeet. Näin sain ensimmäisen harjoittelupaikkani UM:ssa. Vähäinenkin kokemus on siis parempi kuin kokemuksen puute. Harjoittelussani olen päivittäin tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa ja esimerkiksi kaupan kassalla oppimani kärsivällisyys on ollut erittäin hyödyllistä. Luonnollisesti edellisessä UM harjoittelussa oppimani taidot ovat myös tulleet hyötykäyttöön nykyisessä harjoittelussa, mutta olen huomannut, että motivaatio ja uteliaisuus ovat tärkeämpiä valtteja kuin aikaisempi työkokemus.


7. Mitä koet harjoittelujaksosi antaneen tulevaisuutta ajatellen?

Työharjoittelu antaa paljon, ei pelkästään kokemusta itse työstä, mutta myös itsevarmuutta ja uskallusta kokeilla uusia asioita. Etenkin ulkomailla suoritettava harjoittelu (ja miksei vaihto) pakottaa hyppäämään tuntemattomaan ja kokeilemaan asioita mitä ei edes kuvitellut osaavansa. Pienetkin onnistumisen kokemukset tuntuvat isoilta, kun on astunut tuntemattomaan. Olenkin huomannut itsevarmuuteni kasvaneen kohisten ja yritän jatkuvasti haastaa itseäni tekemään uusia, erilaisia asioita. En ehkä vielä tiedä täysin mitä haluan tulevaisuudessa tehdä, mutta kasvavan itsevarmuuteni turvin uskallan lähteä kokeilemaan seuraavaksi melkein mitä vain!


8. Mitä haluaisit sanoa opiskelijoille jotka pohtivat harjoitteluun hakemista?

Älä hae harjoittelemaan pelkästään työkokemuksen takia. Harjoittelu antaa niin paljon enemmän, harjoittelussa saa kerättyä elämänkokemusta, pääsemään oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja ehkä myös näkemään mitä oikeasti haluat tehdä tulevaisuudessa.