Iida - SYL Suomessa

Iida harjoittelussa SYL:ssa

(Kuvat: Iida Vesterinen)

1.Kuka olet ja missä vaiheessa opintosi ovat?

Olen Vesterisen Iida. Olen opintojen loppuvaiheessa, yhtä kurssia vaille valmis yhteiskuntatieteiden maisteri. Pääaineenani olen opiskellut kandivaiheessa kansainvälisiä suhteita ja maisterivaiheeseen vaihdoin valtio-oppiin. Kandivaiheessa olin vaihdossa Irlannissa ja opiskelin siellä kansainvälisiä suhteita. Sivuaineina olen opiskellut pitkän kulttuurihistorian ja laskentatoimen perusopinnot.


2.Miten päädyit harjoittelupaikkaasi?

Olen viestintäharjoittelijana Suomen ylioppilaskuntien liitossa (SYL). SYL on meidän kaikkien yliopisto-opiskelijoiden edunvalvontajärjestö. Bongasin jo viime syksynä SYL:n etsivän harjoittelijaa ollessani LYY:n hallituksessa ja sain tehdä jonkin verran yhteistyötä silloisen harjoittelijan kanssa. Keväällä kun SYL julkaisi uuden harjoittelijailmoituksen laitoin heti hakemuksen sisään. Huomasin viime vuonna toimiessani LYY:n hallitusessa, että viestintä on tosi siisti juttu, ja olisi kiva päästä tekemään sitä enemmän. Viestinnän parissa työskentelyn ohella myös SYL järjestönä kiinnosti. Hakemuksen laittamisen jälkeen sain tiedon haastattelukutsusta. Haastattelu toteutettiin Skypen välityksellä ja sitten jonkun ajan kuluttua kuulin, että minut on valittu. Kaiken kaikkiaan oikein simppeli ja mukava hakuprosessi.


3.Minkälaisia päivät ovat tyypillisesti harjoittelupaikassasi?

Meillä on liukuva työaika, joten tulen töihin joskus aamupäivällä. Päivät koostuvat erilaisista paltsuista ja itsenäisestä työstä. Viestintäsektori tekee paljon yhteistyötä muiden sektorien kanssa, sillä viestintä on vähän niin kuin kaikkien juttu. Järjestökentällä tilanteet muuttuvat nopeasti, ja meidän on joskus  regoitava nopeasti muuttuviin tilanteisiin, joka vaikuttaa päiviemme sisältöön joskus paljonkin. Normaalina päivänä teen pari some-postausta, joihin yleensä liitämme jonkin kuvan jonka joku meistä viestintätyypeistä on tehnyt, luen sähköposteja ja vastailen niihin, monesti myös osallistun ainakin yhteen paltsuun päivän aikana.


4.Mikä on mielenkiintoisinta mitä olet päässyt tekemään harjoittelujaksosi aikana?

Olen päässyt kaivelemaan arkistoja opiskelijaliikkeen historiaan liittyen. Se on ollut tosi mielenkiintoista! Olen etsinyt erilaisia opiskelijakortteja, mielenosoituskuvia ja törmäsimpä sellaiseenkin juttuun, että SYL:n toimistolla on vietetty muinoin häävastaanottoa! Työni tuloksia voi löytää SYL:n somesta aihetunnisteilla #Suomi100 #StudentsOfFinland. Loppusyksyn työpöydältä löytyy muun muassa SYL:n liittokokoukseen liittyviä asioita ja sukupolvipolitiikasta viestimistä.


5.Mitä sellaista olet saanut Lapin yliopistosta, josta koet olleen eniten hyötyä harjoittelussa?

Uskon, että suurin hyöty on ollut osallistuminen Lapin yliopiston järjestötoimintaan. Jo ennen harjoitteluni alkua tunsin SYL:n varsin hyvin ja hahmotin sen roolin opiskelijajärjestökentällä. Järjestötoiminta on opettanut minulle paljon erilaisia työelämätaitoja kuten esiintymistaitoa ja muuttuviin tilanteisiin reagoimista. Arkistojen kaivelussa oli myös hyötyä kulttuurihistorian opinnoista, joita olen käynyt sivuaineena.


6.Minkälaista työkokemusta sinulla oli ennen harjoittelua?

Työkokemukseni ennen harjoittelua oli monipuolista. Olen työskennellyt matkailijoiden parissa niin museossa kuin joulusesongin aikana Rovaniemellä. Tämän lisäksi olen järjestänyt erilaisia tapahtumia, siivonnut ja ollut au pairina.


7.Mitä koet harjoittelujaksosi antaneen tulevaisuuden kannalta?

Uskon, että harjoittelun on antanut minulle yhä paremmat viestintä- ja markkinointitaidot. Työssäni teen myös yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa ja pidän viestintäkoulutuksia, joista kaikista varmasti on hyötyä tulevaisuudessa. Toivon, että harjoittelun aikana laajentuneista verkostoista on myös hyötyä tulevaisuudessa. Ennen kaikkea tämä harjoittelu on antanut minulle kuvan siitä, millaista työskentely viestinnän parissa on.


8.Mitä sanoisit opiskelijoille, jotka pohtivat harjoitteluun hakemista?

Kannattaa hakea! Pelkkä hakeminen ja hakuprosessi on opettavainen prosessi, joka ideaalitilanteessa päättyy harjoittelupaikan saamiseen. Harjoittelu on hyvä tapa saada vastapainoa meidän teoreettisille opinnoille. Harjoittelussa saa arvokasta työkokemusta. Eikä hätää, jos sinulla ei ole voucheria, ei mullakaan ollut! Harjoittelupaikan voi siis saada ilman voucheria, mutta ne harjoittelupaikat, jotka eivät vaadi voucheria taitavat kuitenkin olla vähemmistössä.