Mirka - Suurlähetystö Unkarissa

Mirka harjoittelussa Budapestissa

(Kuvat: Mirka Mokko)

1.Kuka olet ja missä vaiheessa opintosi ovat?

Mie olen Mirka Mokko, gradun palauttamista (kirjoittamista) vaille valamis yhteiskuntatieteiden maisteri. Rovaniemellä minua ei ole vähään aikaan juuri näkynyt, sillä viime helmikuusta etiäpäin asuin Prahassa vaihto-opintojen merkeissä ja nyt teen harjoittelua Budapestissä Suomen suurlähetystössä.


2.Miten päädyit harjoittelupaikkaasi?

Löysin tämän harjoittelupaikan Aarresaaresta. Olen seurannut Unkarin poliittista tilannetta jo jonkin aikaa (vielä kirjoittamattoman) graduni ansiosta, joten törmätessäni tähän harkkapaikkailmoitukseen, tiesin, että meikän unelmien harkkapaikka on siinä. Olen koko opintojen ajan halunnut tehdä harjoittelun suurlähetystössä, joten en edes hakenut kuin muutamaan lähetystöön. Hakuprosessi oli näin hakijan näkökulmasta mutkaton ja positiivinen kokemus. Kirjallisen hakemuksen johdosta pääsin työhaastatteluun (puhelinhaastattelu), jonka jälkeen tehtiin turvallisuusselvitys ja sitten päästiinkin jo allekirjoittamaan työsoppari. Sain myös jatkuvasti tietoa hakuprosessin edistymisestä.


3.Minkälaisia päivät ovat tyypillisesti harjoittelupaikassasi?

Tavallista päivää täällä ei oikiastaan ole olemassakaan. Työ on erittäin vaihtelevaa ja lähes päivittäin pääsee tekemään erilaisia juttuja. Työpäivät saattavat koostua tapaamisista, seminaareihin ja konferensseihin osallistumisesta, tai sitten ihan perinteisestä toimistopuurtamisesta, esimerkiksi raporttien kirjoittamisesta. Välillä osallistun työn puolesta myös vastaanotoille ja muihin iltatapahtumiin. Työhön kuuluu päivittäin todella paljon lukemista ja tiedonhankintaa.


4.Mikä on mielenkiintoisinta mitä olet päässyt tekemään harjoittelujaksosi aikana?

Ihan rehellisesti pääsen viikottain tekemään niin mielenkiintoisia juttuja, etten viitsi alkaa listaamaan. Muutaman mainitakseni: Heti toisena työpäivänäni pääsin osallistumaan tapaamisiin Unkarin parlamenttitalossa. Jos tämä ei kuulosta yhtään siistiltä ja mielenkiintoiselta, kattokaa miltä näyttää Unkarin parlamenttitalo, se on upea. Se oli hieno päivä se.

Hieman erilainen, kuitenkin erittäin mielenkiintoinen työtehtävä oli hyväntekeväisyyssählyottelussa pelaaminen yhdellä Budan vilkkaimmista aukioista. Olen myös päässyt tapaamaan niin Unkarin poliittisia johtohahmoja kuin osallistumaan fancyille iltavastaanotoille. Tästä työstä on moneksi.5.Mitä sellaista olet saanut Lapin yliopistosta, josta koet olleen eniten hyötyä harjoittelussa?

Lähes mikään Lapin yliopiston opinnoista ei ole missään nimessä mennyt hukkaan. Melkein kaikesta on jotain hyötyä. Kaikki ne luennot ja esseet ovat valmentaneet työelämään, vaikka se ei tosiaan aina siltä ole tuntunut kirjastossa kärsiessä. Ja arvatkaa kaverit mitä. Siitä pakollisesta ruotsin kurssista on hyötyä! Muutenkin kannattaa ottaa kaikki hyöty irti kieliopintotarjonnasta. Erityisesti haluan mainita myös vaihdon. Vaihto oli nimittäin todella tärkeässä osassa suurlähetystöharjoittelupaikan nappaamisessa, joten lähtekää rohkiasti vaihtoon!


6.Minkälaista työkokemusta sinulla oli ennen harjoittelua?

Olen aiemmin työskennellyt muun muassa viestinnän parissa, konferenssiavustajana tutkimusprojektissa, oppaana matkailuyrityksessä, metsänistuttajana ja tuottanut sisältöä lehteen. Ehdottoman tärkeää kokemusta tätä työtä varten olen saanut hieman yllättäen oppaana toimimisesta. Tässä työssä tarvitsee sosiaalisia taitoja ja kykyä heittää small talkia kenen tahansa kanssa. Myös monen vuoden järjestökokemuksesta on ollut hyötyä.


7.Mitä koet harjoittelujaksosi antaneen tulevaisuuden kannalta?

Harjoitteluni on vasta puolessa välissä, mutta (toivottavasti) opin liitelemään formaaleissa sosiaalisissa tilanteissa niinko social butterfly konsanaan. Vaikka se small talkin heitto onnistuu, kahvipöytädiplomatian harjoittaminen vaatiii vielä hiomista. Mutta timantithan syntyvät hitaasti ja kovassa paineessa. Pääsen myös oppimaan itsestäni sekä omista uratoiveistani ja -tavoitteistani. Totta kai tässä työssä myös ammatillinen osaaminen kehittyy todella laajasti, verkostoista puhumattakaan.


8.Mitä sanoisit opiskelijoille, jotka pohtivat harjoitteluun hakemista?

Harjoitteluun hakiessa kannattaa tähdätä justiin siihen omaan unelmien harkkaan. Siihen työhön, missä haaveilet kenties tekeväsi uraa tulevaisuudessa. Harjoittelussa nimittäin pääset näkemään työn todellisen luonteen ja pohtimaan urasuunnitelmiasi kenties uudessa valossa. Lisäksi harjoittelussa pääset oppimaan itsestäsi ja kyvyistäsi haaveilemasi uran suhteen.  Älkää missään nimessä ajatelko sitä, mikä harjoittelu näyttäisi cv:ssä parhaalta. Harjoittelun on tarkoitus olla paljon enemmän kuin merkintä cv:ssä.


Muutama vinkki hakemiseen: Lue harkkapaikkailmoitus läpi moneen kertaan ja vastaa hakemuksessasi juuri niihin asioihin mitä ilmoituksessa haetaan. Jos haet suurlähetystöharkkaan, lue kohdemaan poliittisesta tilanteesta ja ota selvää viime aikojen tärkeimmistä käänteistä. Haastattelussa on erittäin tärkeää osoittaa, että tiedät kohdemaan tilanteen (hyvin) ja olet kiinnostunut siitä. Ole rohkea ja aktiivinen. Suurlähetystöharjoittelijan täytyy rohkeasti mennä erilaisiin tapahtumiin edustamaan, joten näytä jo hakemuksessa ja haastattelussa, että olet sosiaalisesti kykenevä ja reipas tyyppi. Hakemuksessa voit myös tuoda esille mitä itse toivot saavasi harjoittelusta.