Pirkko -Lapin Liitto

Pirkko harjoittelussa Lapin liitossa

(Kuvat: Pirkko Sivonen)


1.Kuka olet ja missä vaiheessa opintosi ovat?

Hei vain! Olen Sivosen Pirkko, gradua vaille maisteri ja pääaineena opiskelen kansainvälisiä suhteita. Tällä hetkellä olen harjoittelijana Lapin liitossa.


2.Miten päädyit harjoittelupaikkaasi?

Olen yksi niistä onnekkaista, jotka saivat voucherin ja mielessäni oli heti Lapin liitto. Olen haaveillut, että voisin tehdä mielenkiintoisia ja kansainvälisiä hommia ilman että tarvitsisi lähteä etelään, ja Lapin liitto on vastaus juuri siihen.


Lappi on Suomen kansainvälisin maakunta ja Lapin liiton tehtävänä on vastata mm. aluekehitysrahoituksesta, edunvalvonnasta ja maakuntakaavasta. Tällä hetkellä Lapin liitossa valmistellaan myös maakuntauudistusta.


Käsittelen gradussani Lapin aluekehitystä, joka liittyy vahvasti maakunnan liiton tehtäviin. Tällä ja voucherilla ovet varmaan aukesivat. Hain avoimella hakemuksella ja otin yhteyttä suoraan kehitysjohtajaan, joka kutsui minut työhaastatteluun.


3.Minkälaisia päivät ovat tyypillisesti harjoittelupaikassasi?

Lapin liitolla on liukuva työaika ja menen töihin yleensä vähän yli kahdeksan. Melkein joka päivä olen jonkinlaisessa palaverissa, toimistolla tai sen ulkopuolella. Vaikka töitä tulee tehtyä myös yksin työhuoneessa, liittyy kaikkeen tekemiseen paljon yhteydenpitoa muihin ihmisiin. Paljon aikaa kuluu sähköpostin ja puhelimen ääressä. Ja Excelin!

Yhteiset kahvitauot ja lounaat on myös tärkeä osa työpäivää. Tauoilla tutustuu työkavereihin ja oppii myös uutta.4.Mikä on mielenkiintoisinta mitä olet päässyt tekemään harjoittelujaksosi aikana?

Olen siinä mielessä etuoikeutettu, että olen päässyt näkemään liiton toiminnan monesta näkökulmasta. Lapin liitto toimii EU-hankerahoitusta myöntävänä viranomaisena, mutta sillä on myös omia hankkeita. Nämä osa alueet on erotettu toisistaan, mutta olen päässyt näkemään miten hankehakemuksia käsitellään ja itse hanketyöskentelyä. Olen ollut mukana kirjoittamassa erilaisia julkaisuja ja päässyt samalla tutustumaan mielenkiintoisiin lappilaisiin projekteihin, mm. kiertotalouden, virtuaalitodellisuuden ja älyteknologian puolella. Tällä hetkellä työn alla on konferenssi ja tulossa on vielä työmatka Brysseliin!


5.Mitä sellaista olet saanut Lapin yliopistosta, josta koet olleen eniten hyötyä harjoittelussa?

Ei voi sanoa, että mitkään opinnot olisivat olleet hukkaan mennyttä aikaa, vaikka se niitä tehdessä olisi siltä tuntunutkin.


Sivuaineina olen tehnyt kansainvälisen oikeuden ja ympäristöopinnot. Erityisesti julkisoikeuden kurssit ovat antaneet pohjan viranomaistoimintaa sääteleviin lakeihin, ympäristöasiat puolestaan liittyvät kaikenlaiseen aluekehittämiseen erityisesti täällä Lapissa. On todella paljon asioita, joiden ymmärrys tulee opintojen kautta, ja sille paljon puhutulle analyyttiselle ajattelutavalle on käyttöä. EU-asiat olen kokenut aina vähän tylsinä, mutta harjoittelun myötä nekin on alkanut kiinnostaa! Gradua tehdessä on kartuttanut paljon taustatietoa lappilaisesta aluekehittämisestä. Siitä että ymmärtää edes osan siitä mitä puhutaan on ollut paljon hyötyä.


Olen ollut vaihto-opiskelijana Saksassa, kansainvälisenä tuutorina, ja reissannut Euroopassa. Se, että ymmärtää muita kulttuureja ja on omaksunut ns. kulttuurista herkkyyttä, on tärkeää kansainvälisessä porukassa.


Kaikki järjestökokemus on ollut suureksi hyödyksi. Sekä kulttuuri- että edunvalvontavastaavan hommat ainejärjestön hallituksessa ovat olleet hyödyksi. Edustajistotoiminta on julkista päätöksentekoa pienoiskoossa ja samat periaatteet pätevät myös isommassa mittakaavassa. Ollaan edariryhmän kanssa harrastaneet pikkutarkkaa pilkunviilausta, ja sama taito on tullut hyödyksi Lapin liitollakin (eikä edes minun aloitteesta). Kokouskäytännöt on hyvä osata julkisella puolella, ja erilaiset kokoukset ovat antaneet uskallusta avata suunsa kokouksissa ja ilmaista näkemyksensä.6.Minkälaista työkokemusta sinulla oli ennen harjoittelua?

Viimeisimmät tehtävänimikkeeni ovat vaalitoimitsija ja joulutonttu, työkokemusta minulla on erityisesti asiakaspalvelualalta. Matkailuala on merkittävä elinkeino Lapissa, ja omakohtaisesta kokemuksesta on hyötyä. Kaikesta työstä on saanut hyödyllisiä taitoja. Erityisesti työn tekemisen taito, eli se että vaan ottaa ja tekee.


Työhaastattelussa ei CV:ssäni ei selvästikään kiinnostanut työhistoria, vaan luottamus- ja vapaaehtoistehtävät. Relevanttia kokemusta saa muualtakin ja se, että on tehnyt edes jotain näyttää jo hyvältä.7.Mitä koet harjoittelujaksosi antaneen tulevaisuuden kannalta?

Olen saanut paljon itsevarmuutta omista kyvyistäni, tunnistan paremmin osaamiseni ja olen oppinut hirmupaljon uutta! Olen kartuttanut verkostoja, ja toivon, että harjoittelun avulla saisin jalan oven väliin ja että minulla olisi mahdollisuus työllistyä Lappiin myös tulevaisuudessa. Ennen harjoittelua mietitytti, että osaako mitään. Aika paljon sitä huomaa osaavansa, kun vain alkaa tekemään.


8.Mitä sanoisit opiskelijoille, jotka pohtivat harjoitteluun hakemista?

Hae sinne mikä paikka kiinnostaa, ei tarvitse odottaa että mielenkiintoinen harjoittelupaikka tulisi hakuun. Relevantista graduaiheesta ei ole ainakaan haittaa ja se, että on todellista mielenkiintoa aihealuetta kohtaan on aina hyvä! Kannattaa tarttua kaikkiin mahdollisuuksiin mitä tulee eteen, kaikista opinnoista, järjestökokemuksesta ja ekskursioista(!) on hyötyä!


Vinkkinä, maakuntauudistus on iso projekti, jonka aikana aukeaa paljon osa-aikaisia paikkoja maakunta- ja kuntasektorille!