Tuuli - Suurlähetystö Thaimaassa

Tuuli harjoittelussa Bangkokissa

(Kuvat: Tuuli Ritola)


1. Kuka olet ja missä vaiheessa opintosi ovat?

Heipparallaa! Olen Tuuli Ritola ja jo n:nnen vuoden opiskelija. Kansainvälisten suhteiden maisteriopinnot ovat gradua ja oheiskursseja vaille valmiit.2. Miten päädyit harjoittelupaikkaasi? Minkälainen hakuprosessi oli?

Minulla on lähes koko opiskeluajan ollut haaveena päästä harjoitteluun suurlähetystöön monipuolisten työtehtävien ja äärimmäisen mielenkiintoisten aiheiden vuoksi, toki myös siksi että matkustaminen on verissä ja ulkomailla työskentely on aina ollut itsestäänselvyys.


Bangkokiin hain, koska halusin oppia lisää meillä vähälle huomiolle jäävistä Kaakkois-Aasian tapahtumista: Thaimaan omasta vähintäänkin mielenkiintoisesta tilanteesta pitkään hallinneen kuninkaan kuoleman jälkeen, sotilasjunttahallituksesta ja lykätyistä vaaleista, ASEANista ja Kiinan vaikutuksesta alueella. Suurin mielenkiinnonkohteeni on rohingya-kriisi, jonka myötä olen kiinnostunut entistä enemmän alueen ihmisoikeustilanteesta.


Hakuprosessi oli nopea ja kommunikaatio harjoittelupaikan kanssa oli alusta asti todella sujuvaa. Mukava seikka minusta oli, että aiempi harjoittelija otettiin mukaan haastatteluun ja pääsin itsekin osallistumaan seuraavan harjoittelijan rekrytointiin.3. Minkälaisia päivät ovat tyypillisesti harjoittelupaikassasi?

Kiireisiä! Kahta samanlaista päivää ei ole. Heti ensimmäisenä päivänäni olin mukana neljässä eri kokouksessa, joiden aiheet vaihtelivat Kambodzhan ihmisoikeustilanteesta pohjoismaisiin filmifestivaaleihin, kun taas viimeisin työpäiväni koostui lähinnä tietokoneella istumisesta ja raporttien kirjoittamisesta. Väliin on mahtunut kaikkea mahdollista!4. Mikä on mielenkiintoisinta mitä olet päässyt tekemään harjoittelujaksosi aikana?

Tähän on vaikea valita vain yksi! Monista tapaamisista mielenkiintoisin on ollut paikallisen yliopiston arvostetun tutkijan kanssa käyty keskustelu Thaimaan nykytilanteesta ja tulevista vaaleista. Varsinaisten työtehtävien osalta kaikkein mielenkiintoisinta lienee tällä hetkellä käynnissä olevat naisten poliittista osallistumista käsittelevän seminaarin valmistelut. Hieman yllättäen myös ne aiheet, jotka eivät ole lähellä sydäntäni, ovat osoittautuneet vähintään opettavaisiksi ja toisinaan jopa todella mielenkiintoisiksi.5. Mitä sellaista olet saanut Lapin yliopistosta, josta koet olleen eniten hyötyä harjoittelussa?

Luonnollisesti opintojen kautta kehittynyt tiedon soveltamisen taito on ollut huimaksi eduksi tässä työssä. Kun heitetään kokoukseen, jonka aihepiiristä ei juuri tiedä etukäteen mitään eikä ole saanut lyhyestä varoitusajasta johtuen muistiota tai edes asialistaa, voi kiittää onneaan, että tuli valinneeksi yliopiston jossa todella on pantu hyödyntämään aiempaa osaamista ja soveltamaan sitä eri tilanteissa.


Entisenä ainejärjestöaktiivina opittuja, hyväksi havaittuja taitoja ovat myös kyky priorisoida, sietää keskeneräisyyttä ja toisaalta tulla toimeen mitä erilaisempien ihmisten kanssa. Pienestä yliopistosta on helppo ponnistaa suhteelliseen pieneen lähetystöön – haasteet ovat monella tapaa samoja kilpailtaessa isompien verrokkien kanssa.6. Minkälaista työkokemusta sinulla oli ennen harjoittelua? Miten olet päässyt hyödyntämään aikaisempaa työkokemusta harjoittelussa?

Muistan vielä aikoinaan murehtineeni sitä, että oma kokemukseni on kaikkea muuta kuin relevanttia oman alan työpaikkojen suhteen. Se on aivan täyttä puppua: työnantaja arvostaa sitä, että on aiempaa työkokemusta melkein miltä alalta tahansa, kunhan töitä on ollut. Jälleen avainsanaksi nousee soveltaminen. Oma työhistoriani koostuu 90 % asiakaspalvelusta eri kaupoissa, eli suhteellisen yksipuolista. Todellisuudessa kyseinen työ on kuitenkin opettanut äärimmäisen tärkeitä taitoja: vastuuta, vuorovaikutustaitoja, kykyä työskennellä kiireessä ja paineen alla. Näitä kaikkia taitoja olen harjoittelun aikana tarvinnut lähes päivittäin. Hyvällä katsotaan todistetusti myös sitä, että vaikkei työkokemusta olisi paljoa, on ollut mukana esimerkiksi erilaisissa järjestöissä tai vapaaehtoistoiminnassa.7. Mitä koet harjoittelujaksosi antaneen tulevaisuutta ajatellen?

Olen päässyt kehittämään itseäni kaikilla mahdollisilla osa-alueilla, niin asiaosaamiseni kuin henkilökohtaisten ominaisuuksieni suhteen. Olen joutunut tilanteisiin, joissa todella on tuntunut siltä, että on heitetty pää edellä kylmään veteen, mutta kummasti niihinkin on tottunut ja tilanteista on alkanut selvitä entistä paremmin. Ja tällaiselle perisuomalaiselle hitaasti lämpenevälle tyypille on tehnyt todella hyvää joutua harrastamaan small talkia! Tiedän olevani tämän kokemuksen jälkeen huomattavasti itsevarmempi, vaikka varmasti jännitän aivan yhtä paljon kaikkea mitä vain jännittää voi.8. Mitä haluaisit sanoa opiskelijoille jotka pohtivat harjoitteluun hakemista?

Tee se! Älä pelkää! Tai pelkää vain, mutta älä anna sen estää tekemästä juuri sitä mitä haluat! Sanon tämän usean hylkäävän vastauksen kokemuksella. Hyvää kannattaa aina odottaa.


Ja myös se, että kun valitset niitä vaatteita ensimmäistä työpäivää varten, niin älä laita sitä puhdasta paitaa päälle ennen kuin olet juonut aamukahvin. Suunnitelma B on näiden tilanteiden takia hyvä olla olemassa.


-Tuuli