Ville Ulkoministeriössä

Ville harjoittelussa ulkoministeriössä

1. Kuka olet ja missä vaiheessa opintosi ovat?

Moro, olen Ville Tiuraniemi, valtio-opin maisteriopiskelija. Opinnot ovat siinä vaiheessa, että luennot on luettu ja enää gradun loppuun kirjoittaminen jäljellä. Olen harjoittelussa ulkoministeriön poliittisella osastolla, turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikössä.


2. Miten päädyit harjoittelupaikkaasi? Minkälainen hakuprosessi oli?

Laitoin suoraan sähköpostia ulkoministeriössä minua kiinnostaneisiin yksiköihin, vaikka vielä siinä vaiheessa harjoittelu ministeriössä tuntui etäiseltä haaveelta. Gradussani tutkin eduskunnan Venäjä-keskusteluita Krimin valtauksen jälkeen, ja tätä kautta päädyin hakemaan turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikköön. Viikon kuluttua sain pyynnön tulla haastatteluun Helsinkiin. Tästä meni vielä viikko kaksi kunnes sain hyväksyvän vastauksen.


Koko harjoittelun hakurumba ei tietenkään ollut niin helppo kuin miltä sain sen kuulostamaan. Ennen ulkoministeriöön hakemista ehti kulua monta kuukautta, kun yritin epätoivoisesti etsiä harjoittelupaikkaa lähinnä Aarresaaresta. Itseä kiinnostavia paikkoja tuntui olevan päivä päivältä vähemmän, ja niistä kiinnostavistakaan ei kuulunut mitään vastausta takaisin. Kävin myös muutamassa haastattelussa, esimerkiksi Oulun kaupungille. Kyllähän se silloin otti päähän, ettei haastatteluista huolimatta saanut sitä paikkaa, mutta nyt jälkeenpäin ei haittaa ollenkaan. Kannattaa laittaa sitä kyselyä suoraan itseään kiinnostaviin harjoittelupaikkoihin ja perustella miksi juuri kyseinen paikka kiinnostaa. Itse halusin graduaiheeni kautta osoittaa kiinnostukseni hakemani yksikön toimintaan.


3. Minkälaisia päivät ovat tavallisesti?

Töihin voi tulla liukuvan työajan puitteissa, mutta olen usein töissä ennen kahdeksaa, ihan vain välttääkseni pahimmat ruuhka-ajat ratikassa. Aamu lähtee mukavammin käyntiin, kun saa ratikassa istumapaikan. Omalla kohdallani työskentely tapahtuu lähinnä tietokoneella; olen mm. tehnyt kriisinhallintakarttaa ulkoministeriön sivuille sekä kirjoittanut tiivistelmiä ja raportteja ajankohtaisista aiheista. Yhtenä esimerkkityönä olen mm. koonnut yhteen brysseliläisten ajatushautomoiden mietteitä Brexitin jälkeisestä Iso-Britannian ja EU:n puolustuspoliittisesta suhteesta.


Ulkoministeriö muutti heti harjoitteluni alussa remontin tieltä Katajanokalta Kauppatorin kylkeen Etelä-Esplanadille. Samalla oma työhuone vaihtui avotoimistoksi, tai kuten sitä hienommalla nimellä kutsutaan, "monitoimityötilaksi". Samalla se alensi kynnystä kysyä apua johonkin pulmaan työkavereilta, kun kaikki eivät ole "kaivautuneet" omiin huoneisiinsa. Ja jos joku keksii jonkin hauskan jutun, sen kuulevat kyllä kaikki.


4. Mikä on mielenkiintoisinta mitä olet tähän mennessä päässyt tekemään?

Ehdottomasti kiinnostavin kokemus on ollut olla mukana koko EU:n laajuisessa hybridiharjoituksessa. Harjoituksessa EU:n jäsenvaltiot joutuvat samanaikaisesti kuvitteellisten hybridi-iskujen kohteeksi, joihin sisältyy mm. terrori-iskuja, kyberhyökkäyksiä ja valeuutisia. Harjoitus käytiin nettiportaalin ja sähköpostin välityksellä, mutta siinä sai käsityksen toimista, joihin ryhdytään kansallisesti kriisitilanteen sattuessa ja miten EU:n sisäinen yhteistyö tällaisissa tapauksissa toimii.


5. Mitä sellaista olet saanut Lapin yliopistosta, josta koet olleen eniten hyötyä harjoittelussa?

Kosmos Buranin sihteerinä toimiminen oli hyödyllinen kokemus, sillä minut pistettiin heti ensimmäisellä työviikolla yksikkökokousten sihteeriksi. Ei ne ulkoministeriön sisäiset kokoukset loppupeleissä eroa paljoa ainejärjestön kokouksista, samalla tavalla se läppä lentää molemmissa ja ihmiset tuijottavat toiveikkaina tyhjää kahvikuppiaan.


Oman alan opinnot ovat tietenkin antaneet eniten valmiuksia harjoittelupaikassa pärjäämiseen. Sivuaineista mainittakoon, että kulttuurihistorian opinnoista on varmasti hyötyä Ulkoministeriössä, sillä siellä ollaan luonnollisesti jatkuvasti kosketuksissa toisiin kulttuureihin ja toimintatapoihin. Myös Venäjän kieli- ja kulttuuriopinnot ovat olleet hyödyksi, koska Venäjä on jatkuvasti monella tapaa mukana Suomen ulkopolitiikassa. Kansainvälinen oikeus on ollut myös erittäin hyödyllinen sivuaine. Esimerkiksi aikaisemmin mainitsemassani hybridiharjoituksessa oli  hyötyä kansallisen ja kansainvälisen lainsäädännön tuntemisesta, vaikkapa mihin toimiin Suomen viranomaiset voivat ryhtyä kun sen kansalaiset ovat pulassa toisessa maassa.


6. Minkälaista työkokemusta sinulla oli ennen harjoittelua? Miten olet päässyt hyödyntämään aikaisempaa työkokemusta harjoittelussa?

Minulla ei ollut yhtään omaa alaa edes läheisesti koskevaa työkokemusta ennen harjoittelua, mutta ei sen kannata pelätä estävän harjoittelupaikan saamista. Eihän harjoitteluun mitään valmiita suurlähettiläitä haetakaan. Oma työkokemukseni koostuu kaikenlaisista kesätyöpaikoista sisältäen esimerkiksi ruohonleikkuuta ja siivousta, ja ennen harjoittelua olin osa-aikaisena työntekijänä Lapin yliopiston kirjastolla. Niinhän sitä sanotaan, että parempi olla jotain työkokemusta kuin ei mitään. Aina kannattaa hakemis-/haastattelutilanteessa kertoa, mitä hyödyllistä aikaisemmista työpaikoista on oppinut.


7. Mitä koet harjoittelujaksosi antaneen tulevaisuutta ajatellen?

Harjoittelussa on saanut oppia, miten poliittinen päätöksenteko käytännössä toimii ja mitä vaikutuksia päätöksillä on kansainvälisestikin. Myös omaa gradua varten on saanut hyödyllistä tietoa. Kaikista lohduttavinta kuitenkin on ollut huomata, että vaikka mieltää itsensä laiskaksi ihmiseksi, ei ministeriössä tarvitse olla superihminen pärjätäkseen (no okei, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ei kuulemma tarvi kuin 4 tuntia unta päivässä). Kyllä minultakin on kysytty apua pulmiin, enkä nyt puhu pelkästään teknisistä ongelmista.


8. Mitä haluaisit sanoa opiskelijoille jotka pohtivat harjoitteluun hakemista?

Kannattaa ehdottomasti hakea. Itselleni harjoittelupaikka osoittautui juuri sellaiseksi, jossa kiinnostavaa hommaa löytyy jokaiselle päivälle. Tämänkin takia voi olla hyödyllisempää hakea suoraan itseä kiinnostaviin paikkoihin. Omassa harjoittelupaikassani ei minun ole tarvinnut stressata sitä, pärjäänkö esimerkiksi sosiaalisesti, vaikka sijoittaisin sosiaalisella asteikolla itseni lähemmäs Kimi Räikköstä kuin Alexander Stubbia. Oman osaamisen saa todistettua kyllä työllään, ja ulkoministeriössä osataan jatkuvan vaihtuvuuden takia ottaa uudet työntekijät heti vastaan.