Essi - Kanada

Essi vaihdossa Montrealissa

1. Kuka olet ja missä olet vaihdossa?


Olen Essi Saarinen, toisen vuoden politiikkatieteiden opiskelija ja olen vaihdossa Concordian yliopistossa Montrealissa Kanadassa.


2. Mikä sai sinut lähtemään vaihtoon?


Haaveilen pääaineeksi maisterivaiheessa kansainvälisiä suhteita, ja ja ajattelin että opiskelusta ulkomailta olisi hyötyä. Lisäksi vaihto on vähän matalamman kynnyksen loikka tuntemattomaan, koska kotimaassa ja kohdemaassa on kv-toimistot auttamassa reissun toteutuksessa.


3. Mitkä ovat suurimmat erot Lapin yliopiston ja kohdeyliopistosi välillä? Opiskeletko jotain, mitä et voisi opiskella täällä?


Täällä Concordiassa kurssit kestävät koko lukukauden, ja luennot on säännöllisesti kerran viikossa. Kesken lukukauden on midterm exams kaikista kursseista, ja lopuksi on final exams. Vähän lukion koeviikko-tyyppisesti. Lisäksi on ollut muutamia esseetehtäviä ja yksi ryhmätehtävä.

Opiskelen sosiologiaa ja politiikkatieteitä. Minulla on yhteensä 5 kurssia. Yhteiskuntatieteiden kurssivalikoima on hurjan laaja, mutta kaikki kurssit eivät ole vaihtareille avoimia. Asiat opetetaan Kanadan näkökulmasta, mutta kuitenkin hyvin yleismaailmallisesti. Olen ollut todella tyytyväinen valintoihini. Kurssejani ovat mm. Public security and terrorism, Crime and justice ja Law & Society.


4. Millaisia kulttuurieroja olet huomannut Suomen ja kohdemaan välillä?


Vaikka Kanada on kaukana, se ei ole kovin kaukana eurooppalaisesta tyylistä. Ihmiset ovat avoimia ja kohteliaita. On yleinen vitsi että kanadalaiset pyytelevät anteeksi koko ajan. Oh, sorry I am sorry. Kävin täällä rakastamani Nightwishin keikalla. Yleisö oli selvästi äänekkäämpää ja enemmän mukana kuin Suomessa. Kanada on hyvin monikulttuurinen maa. Alkuun tuntui että on vaikea edes tavata alkuperäisiä kanadalaisia, kaikki ovat jostain muualta.


5. Aiotko matkustella vaihtojaksosi aikana? Millaisia harrastuksia olet löytänyt?


Olen käynyt Quebec Cityssä reissun. Se on 3 tunnin bussimatkan päässä. Historiallinen ja kaunis kaupunki. Ottawan reissu valitettavasti oli pakko perua, koska olin kuumeessa. Montreal on niin iso kaupunki, 1,7 miljoonaa asukasta, että senkin koluamiseen menee kyllä aika oikein mainiosti.

Kävin yliopiston salilla zumba-tunneilla. Ranskankielisillä! En ymmärtänyt ihan kaikkea, mutta hauskaa oli. Vaihto-opiskelijoiden kanssa olen myös käynyt luistelemassa pari kertaa. Elokuvateattereita on paljon, valikoimaa riittää ja elokuvissa käyminen on ollut mukavaa viihdettä. Concordia ISO eli paikallinen kv-toimisto on myös järjestänyt erilaisia tapahtumia ja vierailuja.


6. Oletko kokenut jotain yllättävää vaihtosi aikana?


Kaikki on tietysti niin paljon suurempaa kuin Rovaniemellä. Se että tietää mistä kysyä mitäkin, on välillä ollut hankalaa. Mutta kaikki ovat kyllä avuliaita.


7. Mikä on ollut tähän mennessä parasta vaihtojaksossasi?


Jotenkin vain se fiilis että uskaltaa lähteä ja pärjää itsekseen. Työmäärä tuntui ensin isolta, mutta aivan hyviä tuloksia on tullut. Jopa esseistä, vaikka ensin tuntui että englanniksi kirjoittaminen ei ole niin sujuvaa. Olen myös ollut tosi tyytyväinen siihen mitä olen oppinut, luennot ovat kiinnostavia, ja hyviä vierasluennoitsijoitakin on ollut. Mm. graffiti-tutkija ja tranmies kertomassa omia kokemuksiaan.


8. Mitä haluaisit sanoa opiskelijoille, jotka miettivät vaihtoon lähtemistä?


Kannattaa todellakin lähteä. Opiskelijoille on ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä maailmaa ja saada oppia laajemminkin. Itse olen aikuisopiskelija, enkä ole koskaan eläissäni tätä ennen käynyt Euroopan ulkopuolella. Vatvoin että miten onnistuu opintovapaa töistä ja miten asunto kotona. Mutta asioilla on tapana järjestyä, ja niin ne tekivät. Sen lisäksi että olen opiskellut kiinnostavia kursseja, olen saanut hurjasti itseluottamusta ja rohkeutta. Tuntuu että selviän mistä vaan, kun olen selvinnyt ensimmäisistä päivistä täällä. Concordiassa on kuitenkin opiskelijoita lähes yhtä paljon kuin koko Rovaniemellä asukkaita ja kirjojen hankkiminen ja paperien hoitaminen oli jonkinlainen urakka.

Kielitaito on tietysti myös kohentunut. En ollut oikeastaan koskaan kirjoittanut kovin paljon esseitä englanniksi. Vaikka välillä on kieli solmussa ja mm. effect ja affect menevät sekaisin, kirjoittaminen on sujunut aivan hyvin, ja jos jotain sanaa ei kokeessa muista, sen voi kyllä kiertää.


(Kuvat ja teksti: Essi Saarinen)