Essi - Skotlanti

Essi vaihdossa Aberdeenissa

1. Kuka olet ja missä olet vaihdossa?


Hei kaikille! Olen Essi Huovinen, kolmannen vuoden politiikkatieteiden opiskelija. Olen tällä hetkellä maassa, joka on kuuluisa niin kauniista maisemistaan (jotka ovat näkyneet mm. Outlanderissä ja Harry Potterissa), viskistään ja rakkaudestaan Doctor Who-sarjaa kohtaan. Olen siis Skotlannissa, tarkemmin sanottuna Aberdeenissä. Aberdeen on kolmanneksi suurin kaupunki Skotlannissa, ja se sijaitsee itärannikolla.


2. Mikä sai sinut lähtemään vaihtoon?


Koen että vaihtoon lähtemiselläni oli hyvin monta eri syytä. Ensinnäkin halusin uusia kokemuksia ja elämyksiä, halusin nähdä maailmaa ja lähteä pois omalta mukavuusalueelta. Koin myös tärkeäksi kansainvälisen kokemuksen saamisen, ja erityisesti kielitaidon parantamisen vaihdon aikana. Akateemisen tekstin tuottaminen toisella kielellä on yllättävän hankalaa, ja täällä se taito paranee pakollakin. Juuri Iso-Britanniaan, ja erityisesti Skotlantiin, halusin myös monen syyn takia. Olen aina ollut suuri brittien fani, koska omalla perheelläni on ollut lapsuudestani asti vahvat siteet tänne suuntaan. Olen usein vieraillut Englannissa, mutta tällä kertaa halusin kuitenkin Skotlantiin. Skotlanti on aivan uskomattoman kaunis paikka, jossa voi kokea niin kaupunkielämää kuin käydä vaeltelemassa Highlandseillä. Kukapa ei olisi esimerkiksi Outlanderiä katsoessaan ihaillut näitä maisemia! Juuri Aberdeen houkutteli monipuolisella opiskelijaelämällään, mutta myös itse yliopiston tarjoama kurssivalikoima ja niiden taso on erittäin hyvä. Myös Aberdeenin, ja itse Aberdeenin yliopiston, rikas historia ihastutti kovasti. Aberdeenin keskusta on myös älyttömän kaunis, ja Aberdeeniä kutsutaankin syksyisin Silver Cityksi sen kauniiden graniittirakennustensa takia. Syksyisin, kun täällä sataa vielä enemmän vettä kuin yleensä, graniitti hohtaa kauniin hopeana ilta-auringossa.


3. Mitkä ovat suurimmat erot Lapin yliopiston ja kohdeyliopistosi välillä? Opiskeletko jotain, mitä et voisi opiskella täällä?


Suurimmat erot löytyvät ehkä juuri opiskelumetodeissa ja kurssien laajuuksissa. Skotlannissa yliopistoa käydään siis neljä vuotta, ja neljäntenä vuotena käydään kursseja mihin erikoistutaan. Tällä hetkellä minulla on vain kaksi kurssia, Middle East Politics sekä International Security. Middle East Politics on neljännen vuositason kurssi, ja se näkyy myös työmäärässä. Yhdelle kurssille on tehtävä kaksi esseetä (kummatkin 2500 sanaa), pitää yksi 20min esitelmä, lukea kaksi kirjaa sekä lukea lukemattomia määriä artikkeleita.

Opiskelutahti on kova, ja joka päivä pitää muistaa tehdä jotain jotta ei tipahda pois kelkasta. Kuulostaa hurjalta, mutta mukana pysyy kyllä jos kehittää vain omaa opiskelutapaansa itselle sopivaan muottiin. Täällä jokaisella kurssilla on normaaleita luentoja, jossa kurssin pitäjä luennoi aiheesta. Tämän lisäksi kurssista on myös tutorial-luentoja, missä ollaan pienemmissä ryhmissä. Näillä tutorial-luennoilla käydään joka viikko läpi määrättyjä artikkeleita ja aiheita, sekä keskustellaan näistä. Joka viikko myös pidetään esitelmä kyseisistä aiheista. Tänne tullessaan siis kannattaa varautua siihen, että joudut keskustelemaan annetuista aiheista, ja siksi sinun täytyy myös lukea kaikki annetut tekstit hyvin etukäteen. 4. Millaisia kulttuurieroja olet huomannut Suomen ja kohdemaan välillä?


Suomen ja Skotlannin välillä löytyy kyllä pieniä kulttuurieroja, vaikka ei kuitenkaan mitään kamalan radikaalia. Ensimmäisenä yllätyksenä tuli mieleen Aberdeenin alueen oma murre, Doric. Sitä on todella vaikea ymmärtää. Parhain esimerkki tästä ehkä on se, että kaikki h-kirjaimella alkavat sanat alkavatkin f-kirjaimella, ja lauseita muutenkin muokataan hyvin erilaiseksi.


Esimerkiksi:

How are you? = Fit Like?

How are you doing? = Foo’s yer doos?

How many = Foo many?


Skottien englanti on muutenkin hyvin erilaista, ja täällä on tullut opittua paljon uusia sanoja. Välillä on vieläkin vaikeuksia ymmärtää paikallisten puhetta kaupungilla, mutta kielikorva paranee koko ajan. Tämän lisäksi on toki brittien vääränpuoleneinen liikenne ja muita pieniä kummallisuuksia.


Muita eroja löytyy lähinnä opiskelijakulttuurista. Minä asun tällä hetkellä eräänlaisessa opiskelijakylässä, Hillheadissä. Täällä on monta eri rakennusta, ja kaikki ovat tarkoitettu opiskelijoille. Keskellä Hillheadiä on päärakennus, mistä löytyy pieni kauppa, baari sekä vapaa-ajan tiloja. Ensimmäiset kolme viikkoa Hillheadillä olivat täysin hulluja, koska kaikki opiskelijat palasivat takaisin asuntoloihin. Eräänä ikimuistoisena yönä heräsin kahden aikaa siihen, että eräs herrasmies soittaa säkkipilliä ikkunamme alla Skotlannin perinnepuku päällänsä. Kaksi viikkoa myöhemmin heräsin yöllä siihen, kun joku soittaa huilulla Taru Sormusten Herrasta-kappaleita ulkona. Rakastan Skotlantia.


Myös ylhäällä mainitsemani Doctor Who-pakkomielle on naurattanut minua. Glasgowissa käydessämme meidän oppaamme kertoi, että on kolme tapaa suuttuttaa skotlantilainen. Voit haukkua Doctor Who:ta, sekoittaa skotit englantilaisiin sekä haukkua Skotlannin viskejä.5. Aiotko matkustella vaihtojaksosi aikana? Millaisia harrastuksia olet löytänyt?


Vaihtoni aikana olen jo päässyt hieman matkustelemaan, mm. Glasgowiin ja länsirannikolle. Länsirannikon reissu oli yksi parhaimpia kokemuksia elämäni aikana. Lähdimme kiipeily- sekä vaellusryhmän kanssa rannikolle pieneen mökkiin viikonlopuksi. Ensimmäisen päivän vaelsimme aivan uskomattomissa maisemissa, ja toisena päivänä pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni vuorikiipeilemään. Ensimmäinen kosketus kiipeilyyn tapahtui siis aivan uskomattomassa paikassa, tuulisessa ja niin uskomattoman kauniissa Länsi-Skotlannissa. Siitä tulikin myös uusi harrastukseni! Sen jälkeen olen säännöllisesti käynyt kiipeilemässä, ja vaellusreissujakin on taas tiedossa.

Suunnitelmissa on kuitenkin käydä myös pidemmällä reissulla Edinburghissa, sekä käydä myös Englannin puolella. Minulla on tiedossa myös reissu Portugaliin espanjalaisten ystävieni kanssa. Kohteena Portugalissa olisi siis vuoden 2018 Euroviisut.6. Oletko kokenut jotain yllättävää vaihtosi aikana?


Yllätyksistä puhuin jo aiemminkin, mutta yksi yllätys oli toki tottua muihin kulttuureihin opiskelijakylässämme. Kämppikseni ovat onneksi maailman ihanimpia tyttöjä, mutta kulttuurieroja löytyy. Yksi hauskimmista tilanteista liittyy myös niihin. Eräänä iltana ihana espanjalainen kämppiksemme Elena päätti ystäviensä kanssa kokata meille espanjalaista ruokaa. Pienessä keittiössämme olikin illalla kolme espanjalaista, kaksi italialaista sekä kolme suomalaista. Eron huomasi kyllä että kuka henkilö oli mistäkin. Me kolme suomalaista istuimme hiljaa ruokapöydän ääressä kahvia juoden, kun espanjalaiset ja italialaiset huusivat, tanssivat ja kokkasivat. Tulipalo oli enemmän kuin lähellä, ruokaa oli joka paikassa ja radiosta soi espanjalainen musiikki. Tämän lisäksi muistan ikuisesti oman (ja ystäväni Iidan) hämmennyksen, kun ensimmäistä kertaa näimme espanjalaiset ja italialaiset ystävämme. Seisoimme kädet ojossa valmiina kättelemään, kun saimmekin läjän halauksia ja poskisuudelmia. Nyt siihen on jo tottunut.


7. Mikä on ollut tähän mennessä parasta vaihtojaksossasi?


Kaikki ylhäällä mainitsemani on ollut parasta. Ystävät, tapahtumat, reissut sekä kokemukset. Tämä on sellaista aikaa elämässä mitä et tule ikinä unohtamaan. Myös kurssien sisältö on uskomattoman mielenkiintoista. Se helpottaa myös työmäärän kanssa painimista, kun todella rakastat sitä mitä opiskelet. Aiheet ovat mielenkiintoisia, ja saat todellakin kaikki irti luennoilla. Näin ainakin minun kursseillani. Opetus on todella laadukasta, ja materiaali on todella mielenkiintoista.


8. Mitä haluaisit sanoa opiskelijoille, jotka miettivät vaihtoon lähtemistä


Lähde! Kuten aikaisemmin sanoin, nämä ovat niitä kokemuksia mitä et tule ikinä unohtamaan elämäsi aikana. Saat uskomattoman hyviä ystäviä, näet maailmaa ja opit uutta. Minä myös ensin epäröin vaihtoon lähtöä, mutta nyt kun olen täällä, en ole katunut päivääkään. Kannustan toki etsimään paljon tietoa etukäteen kohdemaasta ja kulttuurista, että ei tule kamalan suuriä yllätyksiä. Jos jotakuta kiinnostaa erityisesti Skotlanti, tai juuri Aberdeen, minuun voi ehdottomasti olla yhteydessä myös!

(Kuvat: Essi Huovinen)