Inka - Norja

Inka vaihdossa Trondheimissa

1. Kuka olet ja missä olet vaihdossa?


Olen Inka Komonen (sosiologia 2. vuosi) ja opiskelen Trondheimissa, Norjan teknillis-luonnontieteellisessä yliopistossa.


2. Mikä sai sinut lähtemään vaihtoon?


Rakastan reissaamista ja on hirveän kiinnostavaa nähdä uutta ja erilaista. Olen tuskaillut heikon kielitaitoni kanssa yhdeksän vuotiaasta asti, niin ajattelin, että eiköhän opiskeluvuosi ulkomailla saa jotain muutosta siihen pulmaan. Norjan kulttuuri ja luonto kiehtoo minua, ja hiihtoharrastukseni vaikutti myös vaihtokohteeni valintaan.


3. Mitkä ovat suurimmat erot Lapin yliopiston ja kohdeyliopistosi välillä? Opiskeletko jotain, mitä et voisi opiskella täällä?


NTNU on paljon suurempi kuin Lapin yliopisto. Täällä opiskelee 39000 opiskelijaa ja se näkyy tietysti siinä, että myös opiskelijatoimintaa on paljon enemmän. Opiskelen tänä lukukautena ilmastonmuutoksesta, globaalin etelän ja pohjoisen suhteista, Norjan historiasta ja Amerikan ulkopolitiikasta. Teen sivuaineopintoja, ja esimerkiksi noita maantiedon kursseja ei olisi mahdollista saada Lapin yliopistossa. Täällä joudun tekemään paljon enemmän töitä opiskeluiden eteen ja kursseilla on useita välitehtäviä. Minulle se sopii paremmin, kuin että olisi vaan yksi iso tentti.


4. Millaisia kulttuurieroja olet huomannut Suomen ja kohdemaan välillä?


Norjalaiset taitavat olla suomalaisten veljeskansaa, joten kulttuurierot eivät ole mullistavia. Vaikea näin puolentoista kuukauden hurjalla kokemuksella sanoa olennaisimpia eroja. Ainakin norjalaiset vaikuttavat reippaammilta, kuin suomalaiset, sillä joka puolella on lenkkeileviä ihmisiä ja viikonloppuisin tuntuu, että kaikki lähtevät retkeilemään. (Täällä se on kyllä tehty aika helpoksi, sillä keskusta lähtee ratikka, jonka päätepysäkki on keskellä metsää.) Ärsyttävä kulttuuriero on, että norjalaiset syövät lounaaksi leipää! On niin ikävä Petronellan 2,60 lounaita!


5. Aiotko matkustella vaihtojaksosi aikana? Millaisia harrastuksia olet löytänyt?


Norja on täynnä mitä upeimpia luontokohteita ja suunnitelmani on retkeillä niin paljon kuin vain ennätän! Yliopiston urheiluseura vuokraa mökkejä tuntureilta halpaan hintaan ja kaksi mökkireissua onkin jo takana! Toissa viikonloppuna olin hiihtoleirillä Meråkerissa ja viime viikonloppuna teimme kavereiden kanssa ruskaretken/roadtripin Ålesund-Lovatnet-Geiranger-Trollstigen. Vähän jo väsyttää jatkuva reissaaminen, mutta on niin paljon nähtävää, että seikkailunälkä ei lopu.


Yliopistolla on suuri urheiluseura NTNUI, jossa on 12000 jäsentä ja 50 lajia joista valita. Urheiluseuran toiminta on hyvin sosiaalista ja maksamalla jäsenmaksun saa osallistua kaikkien lajien treeneihin. Lajeja on kaikkea mitä voi keksiä, ehkä erikoisimpina surffaus, huispaus ja purjehdus. Itse olen osallistun tietysti hiihtäjien treeneihin, joita on 5 kertaa viikossa ja haluaisin myös osallistua suunnistajien, triathlonistien, juoksijoiden, melojien ja tunturiurheiluseuran treeneihin ja tapahtumiin ja lisäksi kokeilla itselle jotain ihan outoa lajia. Aika realistinen haave.


6. Oletko kokenut jotain yllättävää vaihtosi aikana?


Yllättävää on ollut se, miten kotoisalta tämä paikka tuntuu. Tietysti tiesin, että viihtyisin täällä, mutta nyt mietin tosissani, että voisin jonain päivänä asua täällä.


7. Mikä on ollut tähän mennessä parasta vaihtojaksossasi?


Parasta on ollut spontaanit reissut ja kohtaamiset. Neljäntenä päivänä täällä lähdin tuntemattomien ihmisten kanssa yöretkelle metsään. Siellä oli norjalaisten leiri, mutta mukana oli myös muutama vaihtari ja vähän sieltä täältä saapuneita ihmisiä. Joku soitti kitaraa ja lauloi maagisesti, norjalaiset tarjosivat lihasoppaa ja olivat hyvin ystävällisiä. Leirissä oli keinu, jolla pystyi liitämään veden yllä ja meloimme kanootilla hiljaisella järvellä, jonka ympärillä näkyi muitakin nuotioita. Oli tavallinen torstai-ilta, en tiennyt keitä nämä ihmiset olivat, mutta olin hirveän onnellinen. (Ja tutustuin myös parhaisiin ystäviini täällä.)


8. Mitä haluaisit sanoa opiskelijoille, jotka miettivät vaihtoon lähtemistä?


Sanon, että lähtekää vaihtoon, jos pidätte seikkailuista! Kiinnostukseni lähteä oli noin 0% ennen lähtöä. Tottakai tiesin, että tämä on hyvä juttu, mutta tuntui vaikealta lähteä jo heti toisena opiskeluvuonna. Juuri, kun viihdyin niin hyvin Rovaniemellä ja olin löytänyt oikeat ihmiset ympärilleni. Hakuprosessi tuntui vaikealta ja stressasin tuleeko tästä mitään. Nyt kiinnostuspronsentti on 100% ja on kiitollinen olo.


Ehkä vielä höpötän kuherruskuukauden huumassa ja marraskuussa tenttien lähestyessä hymy hyytyy. Enpä usko. Rankkaahan tämä välillä on, kun joka päivä joutuu pois mukavuusalueelta, mutta kokonaisuudessaan niin hieno mahdollisuus!


Kuvat: Inka Komonen