Kaisu - Tanska

Kaisu vaihdossa Kööpenhaminassa

1. Kuka olet ja missä olet vaihdossa?


Olen Kaisu, n:nnen vuoden opiskelija (2012 jälkeen) ja lähtenyt maisteriopintoja aloittamaan Kööpenhaminan yliopistoon.


2. Mikä sai sinut lähtemään vaihtoon?


Idea vaihdosta on kytenyt päässä jo yliopiston aloittamisesta asti. Olinkin aikaisemmin lähdössä vaihtoon, mutta vuoden kestänyt työkeikka sattui sopivasti päällekkäin ja jouduin perumaan vaihdon. Vaihtoidea alkoi kytemään päässä taas syksyn 2016 aikana, kun matkahammasta kolotti oikein olan takaa.

Aloittaessani hakemusta huomasin, kuinka mielenkiintoisia kursseja kohdeyliopistot tarjosivat meidän alalta ja päätin et hitsi vie - nyt lähden hakemaan erilaisia näkemyksiä ja uusia kokemuksia.  Olen melkein onnellisempi näin, koska aikaisemmin halusin vain vaihtokokemuksen jossain kaukana. Nyt kurssitarjonta ja mielenkiintoiset opinnot ovat ottaneet etusijaa, joka on näin maisterivaiheessa ihan positiivinen asia.

Kööpenhamina oli valinta 95% yliopiston kurssitarjonnan takia, ja se 5% oli sitten mielenkiintoa itse kaupunkia kohtaan. Ja onhan Köpis osoittautunut ihanaksi.


3. Mitkä ovat suurimmat erot Lapin yliopiston ja kohdeyliopistosi välillä? Opiskeletko jotain, mitä et voisi opiskella täällä?


Lukukausirytmi on ehdottomasti suurin kulttuurinen ero sekä kurssin suorittamiseen tarkoitettu koe-tilanne. Eli täällä kurssit kestävät koko lukukauden ja luentoja on, joka viikko, noin 2-4 tuntia. Seminaari-kurssit ovat useimmiten lyhyempiä 2:kkn rutistuksia, joita suoritetaan syys-lokakuun (block 1) tai loka-joulukuun (block 2) aikana.

Kurssien suoritusmuotoja ovat osittainen läsnäolo, jonkinnäköinen ryhmätyö (lähes joka kurssissa), mutta lisäksi myös joko essee tai sitten, suurimpana erona, kurssin suullinen koe. Tätä kulttuuria meillä ei ole kovin napattu Suomeen ja jännityksellä odotan omia kokeita. Lisäksi en oikeastaan ole kuullut puhuttavan kirjatenteistä täällä.


Myös opiskelija-edustus on eri yksiköissä hyvinkin homogeenistä. Tällä tarkoitan sitä, että tietyn alan opiskelijat ovat omilla kampuksillaan. Lapin yliopistossa taas esimerkiksi lounastauolla opiskelijaotos on hyvin poikkitieteellinen. Huom!! Lounas ei ole 2,60€ :D vaan aina kalliimpi ellet ole ottanut omia eväitä mukaan yliopistolle.


4. Millaisia kulttuurieroja olet huomannut Suomen ja kohdemaan välillä?


Kulttuurieroja Tanskan ja Suomen välillä on osittain hankala listata, koska minulle Kööpenhamina tässä vaiheessa edustaa aika pitkälti koko Tanskaa (vielä ei ole Tanskaa menty ristiin rastiin). Kööpenhaminasta sen verran, että täällä on fiilis osittain kuin Skandinaviassa, mutta osittain kuin Euroopassa. Uskon, että tämä on Kööpenhaminan, ja uskallan väittää, että myös koko Tanskan etu ja ominaisuus.

Kööpenhaminassa on uskomattoman toimiva pyöräilykulttuuri ja henkilökohtaisena kokemuksena on, että se on myös tehokkaampi ja nopeampi kuin julkinen liikenne (kunhan immeinen vaan jaksaa painaa sitä poljinta alas). Autoilijat ja kävelijät antavatkin lähes aina etuoikeuden pyöräilijöille liikenteessä.


5. Aiotko matkustella vaihtojaksosi aikana? Millaisia harrastuksia olet löytänyt?


Urheilu on ollut täällä itselle iso juttu, ja on kaupunkilaisillekkin.  Olen tykännyt juoksennella puistoissa, joita täällä on paljon sekä lisäksi olen löytänyt pientä uutta intoa brassijiujitsun harrastamiseen. Ylipäätänsä harrastaminen on täällä tehty todella helpoksi, koska erilaisia harrastuspaikkoja on paljon, eivätkä ne maksa mahdottomasti. Lisäksi opiskelijayhdistyksen kautta on todella monipuolisesti mahdollisuuksia lähteä harrastamaan, mitä milloinkin.


Kööpenhamina tarjoaa itsessään kaikille jotakin eri tapahtumien muodossa. Nyt parin viikon ajan käynnissä on elokuvafestarit ja kaupunki tarjoaa erilaisia kulttuuri-iltoja mm. museoissa aina silloin tällöin. Puhumattakaan asukkaitten järjestämistä tapahtumista, kuten pihakirppiksistä. Eli kotia ei todellakaan tarvitse jäädä kyhjöttämään!


Kööpenhaminasta on myös mahtavat yhteydet muualle Eurooppaan ja itsekin  olen suuntaamassa Itävaltaan ja Saksaan ns. syyslomalle.6. Oletko kokenut jotain yllättävää vaihtosi aikana?


Asumisjärjestelyt olivat aluksi isoin ongelma, mutta sain paljon vinkkejä erilaisista asumisilmoituksista ja –yhdistyksistä. Eli verkostoituminen ja avoimuus auttaa ehdottomasti tässä(kin) asiassa. Mutta muutoin en oikeastaan voi sanoa olevani yllättynyt kuin hintatasosta, joka on Suomeen verrattuna sama, jollei jopa hiukka korkeampi, varsinkin ravintoloissa.

Se mikä yllätti yliopiston kautta, oli se havainto, että miten paljon erilaisia vaihtoehtoja on/olisi suorittaa vaikka koko maisteriohjelmaa ulkomailla. University of Copenhagen:in maisteriohjelmat ovat esimerkiksi EU:n ja pohjoismaiden kansalaisille ilmaisia. Eli kaikkea aineita mitä yliopisto tarjoaa voi hakea opiskelemaan maisterivaiheessa. Ja täällä englanninkielinen opetus on ollut kyllä äärimmäisen tasokasta. Vink vink!


7. Mikä on ollut tähän mennessä parasta vaihtojaksossasi?


Parasta on toki ihmiset, mutta myös vaihtelun tarjoama innostus ja Kööpenhamina-ihastus. Tänne voisi jopa muuttaa asumaan jossain sopivassa vaiheessa elämää. Kevät-kesä ja syksy kestää kauemmin kuin Suomessa (yllättäen), mutta on myös huomannut, että tätä sadetta tosiaan voi tulla aika maan mahdottomasti…


8. Mitä haluaisit sanoa opiskelijoille, jotka miettivät vaihtoon lähtemistä


Haluan kannustaa laittamaan sen hakemuksen! Jos ei muuta niin tutkikaa eri vaihtoehtoja ja laittakaa ainakin alkuvaiheen hakemus sisään. Jos hakuvaiheen aikana tuntuu, että ei tämä olekaan ehkä oma juttu, niin on parempi sanoa, ettei lähdekään, kun että ”hitsi, olisi pitänyt laittaa hakemus menemään”.

On myös hyvä muistaa, että yksi lukukausi kestää vain 4-5kk. Se on mielettömän lyhyt aika, jos katsoo kokonaiskuvaa. Se voi kumminkin olla merkittävä aika tai vaihe elämässä. Töitä kyllä kerkeää tekemään koko loppuelämänsä mutta opiskelu-ajanjakso kestää vain sen tietyn pätkää. Ottakaa siitä kaikki irti!

(Kuvat: Kaisu Saraniemi)