Iida Vesterinen harjoittelussa Suomen ylioppilaskuntien liitossa

12.07.2021

Olen Vesterisen Iida. Olen opintojen loppuvaiheessa, yhtä kurssia vaille valmis yhteiskuntatieteiden maisteri. Pääaineenani olen opiskellut kandivaiheessa kansainvälisiä suhteita ja maisterivaiheeseen vaihdoin valtio-oppiin. Kandivaiheessa olin vaihdossa Irlannissa ja opiskelin siellä kansainvälisiä suhteita. Sivuaineina olen opiskellut pitkän kulttuurihistorian ja laskentatoimen perusopinnot.

Olen viestintäharjoittelijana Suomen ylioppilaskuntien liitossa (SYL). SYL on meidän kaikkien yliopisto-opiskelijoiden edunvalvontajärjestö. Bongasin SYL:n etsivän harjoittelijaa ollessani LYY:n hallituksessa ja sain tehdä jonkin verran yhteistyötä silloisen harjoittelijan kanssa. Keväällä kun SYL julkaisi uuden harjoittelijailmoituksen laitoin heti hakemuksen sisään. Huomasin viime vuonna toimiessani LYY:n hallitusessa, että viestintä on tosi siisti juttu, ja olisi kiva päästä tekemään sitä enemmän. Viestinnän parissa työskentelyn ohella myös SYL järjestönä kiinnosti. Hakemuksen laittamisen jälkeen sain tiedon haastattelukutsusta. Haastattelu toteutettiin Skypen välityksellä, ja hieman myöhemmin kuulin, että minut on valittu.

Meillä on liukuva työaika, joten tulen töihin aamupäivällä. Päivät koostuvat erilaisista palavereista ja itsenäisestä työskentelystä. Viestintäsektori tekee paljon yhteistyötä muiden sektorien kanssa, sillä viestintä on kaikkien juttu. Järjestökentällä tilanteet muuttuvat nopeasti, joten joskus on reagoitava nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Tämä vaikuttaa päiviemme sisältöön merkittävästi. Normaalina päivänä teen muutaman some-postauksen, luen sähköposteja ja vastailen niihin ja osallistun yleensä ainakin yhteen palaveriin päivän aikana.

Olen myös päässyt kaivelemaan arkistoja opiskelijaliikkeen historiaan liittyen. Se on ollut tosi mielenkiintoista! Olen etsinyt erilaisia opiskelijakortteja, kuvia mielenosoituksista ja törmäsin sellaiseenkin, että SYL:n toimistolla on vietetty muinoin häävastaanottoa! Työni tuloksia voi löytää SYL:n somesta aihetunnisteilla #Suomi100 ja #StudentsOfFinland. Loppusyksyn työpöydältä löytyy muun muassa SYL:n liittokokoukseen liittyviä asioita ja sukupolvipolitiikasta viestimistä.

Uskon, että Lapin yliopiston järjestötoimintaan osallistumisesta ennen harjoittelua oli suuri hyöty. Jo ennen harjoittelun alkua tunsin SYL:n varsin hyvin ja hahmotin sen roolin opiskelijajärjestökentällä. Järjestötoiminta on opettanut minulle paljon erilaisia työelämätaitoja kuten esiintymistaitoa ja muuttuviin tilanteisiin reagoimista. Arkistojen kaivelussa oli myös hyötyä kulttuurihistorian opinnoista, joita olen käynyt sivuaineena. Työkokemukseni ennen harjoittelua oli monipuolista. Olen työskennellyt matkailijoiden parissa niin museossa kuin joulusesongin aikana Rovaniemellä. Tämän lisäksi olen järjestänyt erilaisia tapahtumia, siivonnut ja ollut au pairina.

Uskon, että harjoittelu on antanut minulle yhä paremmat viestintä- ja markkinointitaidot. Työssäni teen myös yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa ja pidän viestintäkoulutuksia, joista kaikista varmasti on hyötyä tulevaisuudessa. Toivon, että harjoittelun aikana laajentuneista verkostoista on myös hyötyä tulevaisuudessa. Ennen kaikkea tämä harjoittelu on antanut minulle kuvan siitä, millaista työskentely viestinnän parissa on.

Kannattaa siis hakea harjoitteluun! Pelkkä hakeminen ja hakuprosessi on opettavainen prosessi, joka ideaalitilanteessa päättyy harjoittelupaikan saamiseen. Harjoittelu on hyvä tapa saada vastapainoa teoreettisille opinnoille. Harjoittelussa saa arvokasta työkokemusta. Eikä hätää, jos sinulla ei ole voucheria - ei minullakaan ollut! Harjoittelupaikan voi saada ilman voucheria, tosin voi olla, että ne harjoittelupaikat, jotka eivät vaadi voucheria ovat vähemmistössä.