Krista Ulkuniemi harjoittelussa Arktisessa keskuksessa

23.11.2022

Olen Krista Ulkuniemi, valtio-opin maisteriopiskelija. Opinnot ovat pian kasassa ja gradun tekeminen on ensi kevään projekti. Olen tällä hetkellä Lapin yliopistoon kuuluvassa tutkimuslaitoksessa Arktisessa keskuksessa tiedeviestinnän harjoittelussa.

Tämän harjoittelupaikan taisin huomata yliopiston sivuilta ja ajattelin, että tähän paikkaan minulla olisi mahdollista päästä. Laitoin hakemuksen menemään, pian tulikin soitto haastatteluun ja sen jälkeen paikka varmistui. Olen aikaisemmin tehnyt töitä samassa talossa asiakaspalvelussa ja istuin Arktisen keskuksen johtokunnassa opiskelijajäsenenä kaksi vuotta, joten toiminta oli minulle jo tuttua. Koen kuitenkin, että kandi- ja graduaiheeni informaatiovaikuttamisesta oli myös yksi syy, miksi viestinnän harjoittelu minua kiinnosti ja mistä oli myös hyötyä hakuprosessissa.

Liukuva työaika mahdollistaa hyvin oman rytmin löytämisen. Itse aloitan työt yleensä yhdeksän aamukahvien jälkeen, mutta osa tutkijoista tekee töitä kummallisiinkin aikoihin, jopa aamuneljältä! Työpäivien sisältö riippuu paljon siitä, mitä talossa tapahtuu ja mistä viestintätiimin pitää viestiä. Yleisesti työnkuva on uutisten ja raporttien kirjoittamista, sosiaalisen median julkaisujen tekemistä, valokuvaamista ja kuvien muokkausta. Välillä olen löytänyt itseni kuuntelemasta italialaista perinnemusiikkiesitystä ja seuraavassa hetkessä olin jo keskustelemassa dokumenttielokuvan tekemisestä, joten samanlaista työpäivää ei ole.

Arktikum-talon tunteminen on myös vaikuttanut paljon työnkuvaani. Sain olla mukana kirjoittamassa talon Green Office -ympäristöohjelmaa ja vastaan joulukuussa järjestettävien Arktisten markkinoiden viestinnästä. Hienoin kokemus oli lokakuussa, kun lähdimme työmatkalle Helsinkiin julkaisemaan Valtioneuvoston kanslian tilaamaa selvitystä Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista arktisille alueille. Lisäksi on mahtavaa saada ideoita ja vinkkejä tutkijoilta oman tutkimuksen kirjoittamiseen.

Lapin yliopiston opinnoista on ollut hyötyä erityisesti siinä, että ymmärtää hyvin pohjoisen ja arktisen alueen kysymyksiä. Tärkeimpänä oppina politiikkatieteiden ja sosiologian opinnoista on oleellisen ja tiivistetyn tiedon tuottaminen, mitä usein esseissä ja tenttivastauksissa harjoitellaan, vaikka siinä vaiheessa se ei todellakaan tunnu siltä. Myös kieliopinnoista on ollut hyötyä, koska viestintä tapahtuu usein kahdella kiellellä suomeksi ja englanniksi.

Haluan mainita myös järjestötoiminnasta saadut taidot! Oli kyseessä sitten oma ainejärjestö tai vaikkapa Radio Säteilyn tuottamiseen osallistuminen. Nämä antavat mahdollisuuden harjoitella käytännönläheisiä taitoja, joilla voi osoittaa omaa mielenkiintoa ja osaamista harjoittelupaikkoja hakiessa.

Vaikka voi tuntua siltä, että asiakaspalvelu- tai siivoustöistä ei olisi mitään hyötyä, niin jokainen työpaikka antaa taitoja tulevia haasteita varten. Omat kokemukset asiakaspalveluammateista ovat kehittäneet paineen- ja kiireensietokykyä ja turistien kanssa työskenteleminen taas kohtaamaan erilaisia ihmisiä ja vastaamaan todella kummallisiinkin kysymyksiin.

Suosittelen kaikkia hakemaan harjoitteluihin ja ennen kaikkea tähdätkää niihin tehtäviin, joissa haluaisitte mahdollisesti työskennellä tulevaisuudessa. Kielteisiä päätöksiä tulee enemmän kuin niitä hyväksyttäjä, mutta harmittaisiko lopulta enemmän se, ettei edes yrittänyt hakea? Muistakaa myös, että harjoittelussa opetellaan uusia taitoja ja sovelletaan jo opittuja, joten kaikkia hakukuvauksen kohtia ei tarvitse täyttää, vaan tuoda esille omat kokemukset ja miten kyseinen harjoittelu sopisi sinulle. Omasta harjoittelusta Arktisella keskuksella on jäänyt varmuus omasta osaamisesta ja olen erityisesti kehittynyt erilaisten tekstien tuottamisessa.