Historia

KOSMOS BURAN on Lapin yliopiston politiikan tutkimuksen ja sosiologian opiskelijoiden yhteinen ainejärjestö. Kosmos Buranin jäsenet ovat valtio-opin (political science), kansainvälisten suhteiden (IR) tai sosiologian pääaineopiskelijoita sekä opetus- ja tutkimushenkilökuntaa. Ainejärjestömme tehtäviä ovat jäsentensä edunvalvonta, jäsenten välisen yhteistoiminnan edustaminen sekä monimuotoinen virkistystoiminta. Ainejärjestö toimii rekisteröitynä yhdistyksenä. Yhdistyksen kotipaikka on Rovaniemi.

Ainejärjestö syntyi kesällä 2013 kahden pääaineen yhdistyessä yhteiseksi hakukohteeksi. Kosmos Buran jatkaa  sosiologien ainejärjestö Habitus ry:n sekä politiikkatieteilijöiden P.S.C. Interin perinnettä. Vuosien varrella ainejärjestö on järjestänyt jäsenilleen monenlaista toimintaa, johon on liittynyt myös julkaisutoiminta muun muassa omakustanteisten pääsykoekirjojen muodossa. Oma pääsykoekirja oli käytössä politiikkatieteissä vuoteen 2012 asti. Ainejärjestö on aina ollut opiskelijan ja jatko-opiskelijan tukena oman tieteenalan sisällä.

Kosmos Buranin sijaintipaikka on Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa ja osallistumme myös oman yliopistoyhteisömme kehittämiseen. Teemme yhteistyötä muiden yliopiston ainejärjestöjen kanssa. Sydämemme sykkii myös sisarainejärjestöillemme muissa Suomen yliopistoissa. Ylioppilaskuntamme on Lapin yliopiston ylioppilaskunta eli LYY.

Nimi - logo - haalarit

Kosmos Buran tarkoittaa kosmista lumimyrskyä. Nimi on peräisin politiikkatieteilijöiden vanhasta sählyjoukkueesta.

Logonsa Kosmos Buran sai vuonna 2013 opiskelijatyönä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta.

Kosmosburanilaiset tunnistaa vihreistä haalareista keltaisilla painatuksilla. Tasavertaisina jäseninä keskuudessamme kulkevat myös vanhemmat sosiologit violeteissa haalareissaan.

Olin P.S.C. Interin puheenjohtaja vuonna 2005, ja myöhemmin mukana yhdessä Vesa-Pekka Hiltusen kanssa pistämässä pystyyn yhteistä sählyjoukkuetta Habituksen kanssa. Tämä tapahtui 2007 tai 2008. Ideoitiin Veskun kanssa nimeä joukkueelle. Olin juuri lukenut jutun Neuvostoliiton avaruusohjelmasta ja heidän avaruussukkulasta Buranista. Pelkkä Buran kuulosti tyhmältä, joten Neuvostoliiton kosmonauttien kunniaksi mukaan otettiin mahtipontisempi Kosmos Buranin eteen. Näin lopputuloksella - Kosmos Buran -  on poliittinen viittaus Neuvostoliittoon ja historiaan.

Jussi-Pekka Rode